Prehodni dizajn: vse, kar morate vedeti o tej kombinaciji tradicionalnega in modernega sloga.

11.3.2023

Uncategorized

Kombinacija najboljšega iz klasičnega in trendovskega interierja, ki ustvari prostor estetski, brezčasen in šik. 

pohištvo eichholtz slovenija ljubljana trgovina s pohištvom salon pohištva artidea ditre arflex lema cesar dekor notranja oprema dizajner oblikovalec vse za dom luksuzno pohištvo spalnica dnevna soba kopalnica hiša arhitekt sedežna garnitura
Primer prehodnega dizajna

Estetika, ki jo pogosto opisujejo kot mešanico med bolj tradicionalnim slogom in modernim dizajnom, združuje formalne, bolj okrašene elemente s sproščenimi pridihi sodobnega časa, da ustvari prostor, ki deluje klasično in trendovsko.

KAJ JE PREHODNI DIZAJN? 

Kot smo že omenili, je prehodna zasnova na splošno opredeljena kot notranji slog, ki združuje moderen slog s tradicionalnim dizajnom. Prehodne prostore opredeljuje tonska, teksturna, monokromatska in minimalna estetika. V V domovih s tem videzom je pogosto uporabljeno udobno, poenostavljeno pohištvo; nevtralne barvne palete (čeprav so dovoljene barve); in okrašeni poudarki. Na primer, v takšnem domu boste morda našli več linearnega pohištva v kombinaciji z nekaj kosi, ki prinašajo mehkejše krivulje – kot je okrogel otoman. Nekateri bolj okrašeni deli tradicionalnega dekorja so tam – na primer skozi poudarjeno svetilko – čeprav so bolj skromni v primerjavi s klasičnim tradicionalnim domom.

Treba je omeniti, da si lahko oblikovalci videz razlagajo drugače – nekateri se lahko odločijo za bolj tradicionalno, medtem ko drugi sprejmejo bolj moderno – čeprav bi estetiko še vedno lahko opisali kot prehodno, ne glede na to, na katero stran se lestvica nagiba.

Kaj pomeni prehodno v oblikovanju?

Medtem ko so prehodni prostori pogosto opredeljeni kot kombinacija tradicionalnega in sodobnega dizajna, je treba omeniti, da lahko izraz “prehodno” odraža tudi notranjost, ki meša več estetik. Namesto osredotočanja na določen nabor »pravil«, ki jih lahko najdete v eni specifični estetiki oblikovanja, vam prehodni slog omogoča igranje z več videzi. To je temeljna estetika, ki omogoča rast in spremembe, ne da bi se zavezala enemu samemu pogledu. 

Kakšna je razlika med prehodnim in sodobnim dizajnom?

Čeprav sta prehodno in sodobno oblikovanje lahko videti podobno, se razumeta kot dve različni oblikovalski estetiki. Sodobni interierji določajo trenutek v času; prehodni interierji definirajo prostor in kraj, ki sta brezčasna. Na splošno prehodna zasnova združuje moderne in tradicionalne sloge, medtem ko sodobni domovi združujejo več priljubljenih stilov na nenehno razvijajoč se način.

Sodobni interierji na splošno združujejo poljuben popularen stil trenutne dobe, medtem ko je prehodni interier že od nekdaj razumljen kot kombinacija tradicionalne in moderne estetike. Prehodna notranjost je nekoliko bolj topla, večplastna in mehkejša od prave sodobne notranjosti. Kjer so v sodobnem prostoru morda uporabljene kovine in palete v hladnejših tonih, je prehod lahko toplejša siva paleta, nelakirana medenina in nubby nevtralne barve.

Opredelitev elementov in značilnosti prehodne zasnove:

Da bi bolje razumeli, kako prepoznati prehodno zasnovo, je koristno razumeti elemente, ki sestavljajo ta priljubljen stil dekoracije doma. V prehodnih prostorih boste pogosto našli “teksturo, nevtralne odtenke tona na ton in bujno oblazinjenje, ki je čistih linij, vendar ni niti moderno niti tradicionalno ali razburljivo”.

Naslednji  elementi se pogosto pojavljajo v prehodni zasnovi prostora:

– Nevtralne barvne palete so pogosto sestavljene iz belih, kremnih, rjavih in sivih

– Prelivanje barv skozi preproge, blazine ali umetnine

– Organske teksture s poudarkom na plastenju

– Izjemna razsvetljava

– Kovinski poudarki

– Udobno, praktično pohištvo, ki združuje ukrivljene in ravne linije

Še nekaj primerov, ki lepo prikazujejo raznovrsnost prehodnega dizajna.

Kako prenesti prehodno zasnovo v svoj dom?

Če ta mešani slog oblikovanja zveni zanimivo, delimo nasvete, ki vam bodo pomagali prinesti prehodni videz v vaš dom. Odličen način za začetek je, da si izdelate nabor idej in izberete vodilne barve v prostoru. Vse barve so lahko različne, vendar harmonično prehajajo ena v drugo brez, da ustvarijo koheziven videz in občutek.

Da bi to prenesli v prakso, predlagamo, da si izberete tri predmete ali kose pohištva, ki so vam všeč, in poiščete skupne povezave. Na primer, morda imate sodoben fotelj, ki je enake barve kot tradicionalna svetilka. Morda ima svetilka še kakšen element, ki se poveže z blazinami, ki bi prav tako lahko dopolnjevale kavč. Ko sestavljate elemente v prostoru, imejte “kontrolno točko” vedno pred seboj in se prepričajte, da se vse, kar dodate, prilega tej točki. Predlagamo, da v prostor vnesete bolj nevtralen tekstil, medtem ko zlagate plasti ton na ton. Ustvarili boste prefinjeno estetsko celoto v prosotoru, ki je brezčasna.