KAKO UREDITI MIREN KOTIČEK ZA UČENJE?

12.7.2022

Dnevne sobe


Šola se je ponovno začela, soba ne bo več samo za poležavanje, igranje, zato je pomembno, da si jo primerno uredimo. Prostor v katerem se učimo, beremo ali pišemo mora biti organiziran tako, da imamo v njem svoj mir – vanj je potrebno umestiti elemente, ki nam bodo pomagali pri učenju ali sproščanju, zato smo za vas pripravili nekaj napotkov:

 

Obogatite svoj prostor z rastlinami

 

Več študij potrjuje, da barve vplivajo na naše razpoloženje, zato je prvi korak k dobremu počutju, da v svojo sobo vnesete čim več odtenkov zelene barve.

 

Zakaj zelena barva?

 

Zelena barva obnavlja in vrača energijo, je čustveno pozitivna barva in blagodejno vpliva na naše počutje. To boste najlažje naredili tako, da prostor okrasite z rastlinami, ki so lahko naravne ali umetne, v loncih iz različnih materialov. Vloga rastlin ni samo dekorativna, saj hkrati poživljajo delovno vnemo in zmanjšujejo stres, kar v času šole prav gotovo potrebujemo.

 

Bralni kotiček

 

Za bralni kotiček pravzaprav ne potrebujemo veliko prostora, potrebujemo le pravo bralno vzdušje. Da v kotičku preživimo sproščeno in udobno kolikor časa želimo, je pomembno, da imamo udobno in kakovostno sedišče. Namesto sedežne garniture tu umestimo manjši fotelj, ki ga popestrimo z dekorativno blazino, dodamo lahko tudi tabure za noge in nižjo klubsko mizo – vse to postavimo na mehko preprogo v vaši najljubši barvi. Z izbiro prave preproge določimo meje bralnega kotička, povežemo barve v prostoru ter mu dodamo tisto piko na i.

 

Priporočljivo je, da ima kotiček direktno naravno svetlobo, vendar pa moramo kljub temu poskrbeti tudi za primerna svetila. Stoječe ali stensko svetilo sta najboljši izbiri, paziti moramo le, da svetilo, ki ga izberemo ni premočno ali prenežno.

 

Če imate dovolj prostora lahko bralni kotiček od ostale sobe ločite kar z  knjižno omaro, v kateri boste imeli vedno pri roki svoje najljubše knjige, slike ter škatle za organizirano shranjevanje stvari. Pri pomanjkanju prostora lahko le pritrdite police na steno, ki jo popestrite s tapeto.