5 NASVETOV ZA VZDRŽEVANJE VAŠE SEDEŽNE GARNITURE

12.7.2022

Dnevne sobe

 

Od vsega pohištva v vašem domu je sedežna garnitura verjetno eden izmed dražjih kosov – zato si želite, da bi ostala kot nova čim dlje časa. Njihova vzdržnost se razlikuje od cenovnega razreda v katerem je kupljena. Sedežne garniture, ki so kupljene v nizkem in srednjem cenovnem rangu naj bi zdržale približno 10 let, medtem ko sedežna garnitura vrhunskega razreda traja do 25 let ali celo več.

Najverjetneje je vaša sedežna garnitura eden najpogosteje rabljenih kosov pohištva v vašem domu, to pa pomeni, da hitro pride do umazanije tudi če ste na to skrbno pozorni. Prav zato, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali zaščititi in ohraniti videz sedežne garniture na preprost način.

 

REDNO SESAJTE

 

Čeprav tega ne vidite, se na sedežni garnituri nabere veliko prahu, zato je dobro, da jo posesamo enkrat tedensko. Če tega ne počnemo, se, ko sedimo, prah spusti v vlakna. Posledično se zaradi tega material hitreje obrabi, prah pa vpliva tudi na celovitost zraka v prostoru. Malo bolj pazljivi morate biti, če imate usnjeno sedežno garnituro, ki zahteva bolj redno sesanje in brisanje z vlažno in suho krpo.

 

PRIMERNO ODSTRANJUJTE MADEŽE

 

Poglejte, če ima vaša sedežna garnitura etiketo proizvajalca – te podatki vam bodo povedali, kako pravilno in s katerimi čistili jo očistiti, da ne poškodujete materiala. Če etikete nimate, vam svetujemo, da naredite preizkus na majhni površini s čistilom na vodni osnovi. Pomembno je, da madež odstranite takoj, ko ga opazite. Možno je, da se sedežna garnitura umaže, ne da bi opazili – zato predlagamo, da enkrat dnevno preverite morebitne madeže.

Če imate sedežno garnituro iz blaga, jo lahko že preventivno zaščitite z zaščitnimi razpršili za tkanine. Ta bodo pomagala pri lažjem odstranjevanju madežev in zagotovila, da madež ne postane trajen.

 

MEJNAJTE LOKACIJE SEDENJA

 

Blazine lahko postanejo neprijetno mehke, če prepogosto sedite na istem mestu. Hkrati to povzroči tudi, da se na enem območju sedežne garniture nabere več umazanije. Zato poizkusite premikati mesta, kjer sedite in na to spomnite še celo družino. Pomembno je tudi, da ne sedite na naslonjalih za roke, saj lahko hitro povzročite poškodbo.

 

PAZITE NA POSTAVITEV

 

Sedežno garnituro postavite proč od neposredne sončne svetlobe – ta je lahko škodljiva. Ko je sonce najmočnejše, je dobro, da zagrnemo senčila in jo tako zaščitimo pred UV žarki.

 

ZAŠČITITE SEDEŽNO GARNITURO

 

Za zaščito sedežne garniture lahko uporabite odejo ali zaščitno prevleko. Odeje so vedno odlična dekoracija, hkrati pa tudi zaščita pred madeži in poškodbami. Če imate hišne ljubljenčke ali pa velikokrat gostite prijatelje, vam predlagamo prevleko, tako je sedežna garnitura v celoti zaščitena, ko pa je ne želimo več, jo preprosto snamete in pospravite.