Usnjena ali tekstilna sedežna garnitura?

12.04.2018

Veliko ljudi, ki prenavlja svoje prostore, začne s kupovanjem sedežne garniture. Ko ste se že odločili, ali želite trše oz. mehkejše vzmetenje, nižje ali višje naslonjalo, z ročaji za roke ali brez, pridemo do končne dileme: usnje ali tekstil? Medtem, ko so nekateri trdno odločeni in zagovarjajo samo usnjene ali samo tekstilne sedežne garniture, in jim to ne postavlja velike dileme, so ostali zelo neodločeni in bi pred večjim denarnim vložkom radi pretehtali pluse in minuse obeh materialov. Zato smo v Artidei za vas pripravili nekaj vodil, ki vam bodo pomagala pri odločitvi.

Arketipo - Crazy Diamond
Arketipo - Plat

TEKSTILNE SEDEŽNE GARNITURE

 Prednosti tekstilnih sedežnih garnitur:

+ UDOBJE

Tekstilne sedežne garniture so v veliki meri odvisne od materiala in podpornega sistema, vendar pa v splošnem velja, da so udobnejše kot usnjene zaradi preprostega razloga – ker so mehkejše in toplejše. Na splošno niso vezane na temperaturo prostora kot usnjene, pozimi vas ne bo zeblo, poleti pa se nanje ne boste prilepili.

Arflex - Hollywood
Arflex - Senna

+ NEGA

Obraba tekstilne sedežne je seveda odvisna od kakovosti materiala – boljši material bo zdržal dlje časa. Za sprotno nego sta dovolj že suha krpa in sesalec. Danes se večina tekstilnih sedežnih lahko sleče in odnese v čistilnico, medtem ko se ponavadi usnjene ne da.

+ IZBIRA

Medtem ko je usnje omejeno na določene barve, imate pri tekstilu na voljo ogromno barvnih kombinacij, vzorcev in materialov. Posledično jo tudi lažje ujemate in kombinirate z ostalimi kosi pohištva in dekorjem.

Arflex - Rendez vous
Arflex - Felix

+ CENOVNI RANG

Ker so tekstilne sedežne garniture cenejše od usnjenih, boste dobili več kakovosti za enak znesek kot v primeru usnja.

 Slabosti tekstilnih sedežnih garnitur:

–  VZDRŽEVANJE

Če govorimo o trdovratnih madežih, je tekstilne sedežne garniture težje očistiti. So tudi “lepilo” za prašne delce in morebitne pršice.

– IZGLED

Ker tekstilu manjka lesk, zna včasih delovati malo dolgočasno oz. so barve bolj “ubite”.

Lema - Cloud

Vas zanima več o tem, kako izbrati pravo sedežno garnituro za vaš prostor?

Pišite nam na info@artidea.si ali pokličite na +386 1 438 13 91 in z veseljem vam pomagamo 🙂

USNJENE SEDEŽNE GARNITURE

  Prednosti usnjenih sedežnih garnitur:

Arketipo - Ego

+ TRAJNOST

Usnjene sedežne garniture imajo občutno daljšo življenjsko dobo kot ostale. S pravilno nego – kreme za usnje, s katerimi premažete sedežno vsakih nekaj mesecev, imate lahko usnjeno sedežno tudi več desetletij.

+ ČIŠČENJE in VZDRŽEVANJE

Usnje je debel in trpežen material, ki lahko marsikaj preživi. Tekstil se velikokrat scufa in ga je težje čistiti zaradi dlak v nasprotju z usnjeno ki se jo samo obriše, če je blatna – večino lastnikov ljubljenčkov se tako raje odloči za usnjeno sedežno, so pa tu prednosti in slabosti obeh materialov in je v obeh primerih potreben vsaj en kompromis. 

Arketipo - Lotus

Danes je možno, tudi sedežne globinsko očistiti kot avtomobile – obstajajo servisi, ki pridejo na dom in temeljito očistijo tekstilno sedežno. Usnje ne popije hitro tekočih madežev, zato ga brez skrbi lahko obrišete z mokro krpo. Prah, dlake in ostala umazanija se gladkega usnja ne prime tako kot tekstila, zato je dovolj suha krpa ali sesalec.

Arketipo - Rail

+ NE VPIJE VONJA

Zaradi svoje gladke površine vpije manj vonja iz okolice kot tekstilna sedežna garnitura, kar jo dela idealno tudi za kadilce.

+ ALERGIKOM PRIJAZNO

Če imate doma alergike, je usnjena garnitura bolj varna izbira. V tekstilu se hitro lahko zaredijo pršice, ki so velikokrat prvi vzrok močnih alergij doma. Usnje pritegne nase manj prahu kot tekstil, čiščenje je lažje, zato je tudi preprečevanje alergij bolj enostavno.

  Slabosti usnjenih sedežnih garnitur:

–  CENA

Četudi je cena na dolgi rok povrnjena s kakovostjo in trajnostjo usnjene garniture, je tisti enkratni znesek ob nakupu občutno višji kot pri umetnem usnju oziroma tekstilu.  

Arketipo - Auto Reverse
Arketipo - Auto Reverse

–  UDOBJE

Če vam je pri usnju všeč predvsem izgled, ne pa tudi gladek občutek, je vsekakor potrebno dvakrat premisliti pred nakupom, saj se ga boste težko navadili. V objektih, kjer skozi leto ni neke konstantne notranje temperature, bo na usnjeni sedežni pozimi premrzlo, poleti pa prevroče. Vedno jo sicer lahko prekrijete z prevleko, vendar se potem tu pojavi vprašanje, ali ne bi raje poizkusili kar s tekstilno garnituro.

–  IZBIRA

Usnje prihaja v določenih barvah in nimate toliko izbire različnih odtenkov in vzorcev kot pri tekstilu. Na izbiro imate tudi različne kakovosti usnja, ki se med seboj zelo razlikujejo glede trajnosti. POZOR: Drugače je, če govorimo o umetnem usnju, kjer je na voljo več različnih barv in ni take omejitve kot pri pravem, cenovno pa je bližje tekstilu.

Arketipo - Crazy Diamond

Sedežna garnitura ni samo še en kos pohištva – je osrednji del dnevne sobe, kjer se z domačimi največ zadržujete v svojem prostem času. Naj bo nakup sedežne garniture premišljen, da se boste lahko še dolgo na njej res spočili in umirili od polnega vsakdana.

Vas zanima več o tem, kako izbrati pravo sedežno garnituro za vaš prostor?

Pišite nam na info@artidea.si ali pokličite na +386 1 438 13 91 in z veseljem vam pomagamo 🙂